hero banner children

Тонзиліт у дітей: особливості лікування в різних вікових категоріях

Тонзиліт — це запалення піднебінних мигдаликів. Мигдалини — це грудки тканини з обох боків задньої стінки горла дитини. Вони є частиною імунної системи та допомагають боротися з інфекцією. Їх можна часто побачити, якщо дитина широко відкриває рота — вони виділяються з обох боків горла. Тонзиліт у дітей найчастіше є результатом вірусної інфекції, зокрема інфікування аденовірусом, риновірусом, вірусами грипу та парагрипу тощо1. Набагато рідше таке запалення є результатом бактеріальної інфекції — ангіна, спричинена бактеріями, виникає лише у третині випадків. І найчастіше її провокує стрептокок групи А. У зоні ризику розвитку бактеріальної інфекції знаходяться діти віком від 5 до 15 років.
Симптоми тонзиліту у дітей зазвичай включають:

  • візуальне збільшення та почервоніння мигдалин, у деяких випадках на них може з'являтися наліт чи виразки;
  • сильний біль під час ковтання, який може віддавати у вуха;
  • біль під час розмови;
  • температуру — вона може підвищуватися до 38,5 °С і навіть вище;
  • симптоми інтоксикації — головний біль, слабкість, розлад шлунку.

Вірусний тонзиліт часто супроводжується класичними проявами застуди, зокрема нежитю, закладеністю носа та кашлем. Бактеріальна інфекція частіше має більш раптовий початок та супроводжується більш вираженим запаленням глотки, також у разі бактеріального тонзиліту частіше спостерігається відсутність кашлю та наявність збільшених лімфовузлів2. Язик малюків зі стрептококовим тонзилітом нерідко виглядає дуже специфічно — стає полуничним, з яскравим кольором та неприродно збільшеними сосочками.

Відомі випадки, коли буває тонзиліт без температури у дитини. Зазвичай так проявляє себе саме вірусна інфекція, і багато хто з батьків сприймає відсутність лихоманки, як наявність якихось проблем з функціонуванням імунітету. Проте насправді немає ніякого зв'язку між температурою та роботою імунної системи, тому відсутність температури є абсолютним варіантом норми.

У будь-якому випадку, як лікувати у дітей тонзиліт вирішує тільки педіатр. Лікар має оглянути малюка, опитати батьків та виключити ризик бактеріальної інфекції. Це можна зробити за допомогою аналізу симптомів, спеціального експрес-тесту, дослідження аналізів крові та мазка з горла. На основі отриманої інформації терапевт розповідає батькам, як має відбуватися лікування.

Чим лікують тонзиліт у дітей, залежить від причини виникнення хвороби. Звичайна вірусна інфекція потребує лише симптоматичної терапії. Лікарі рекомендують батькам:

  • у разі сильного болю чи температури використовувати знеболюючі та жарознижуючі засоби;
  • забезпечити належне зволоження — дитина має вживати більше рідини, наприклад, чаю, компоту, звичайної води (газовані напої не рекомендовані, адже можуть подразнювати хворе горло та погіршувати симптоматику);
  • використовувати місцеві антисептики, наприклад, у вигляді пастилок чи полоскань;
  • організувати комфортний простір — прохолодну температуру в приміщенні (на рівні 18-20 °С) та достатню вологість повітря (50-55%);
  • обмежувати рухову активність дитини за наявності температури;
  • не змушувати малюка їсти за відсутності апетиту.

У разі бактеріального тонзиліту необхідне використання антибіотиків. Їх призначає лікар — розраховує правильне дозування та адекватну тривалість вживання3.

Зазвичай при вірно підібраній терапії тонзиліт у дітей успішно виліковується вже за 7-10 днів. Проте у разі погіршення самопочуття хворого малюка батькам потрібно якомога швидше звертатися за медичною допомогою для корекції призначеного лікування.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Особливості лікування тонзиліту у маленьких дітей

Варто наголосити, що тонзиліт у дитини 1 рік — це дуже рідкісне явище, адже у малюків до 2-3 років мигдалини ще тільки розвиваються, тому у разі розвитку застуди, у них частіше ставлять діагноз ларингіт, назофарингіт або, якщо інфекція опускається нижче, - запальні захворювання нижніх дихальних шляхів. Проте тонзиліт у 2-річної дитини вже може мати місце, як і у малюків трьох років.

Зазвичай тонзиліт у дитини 3 роки має вірусну природу, бактеріальні інфекції у таких малят зустрічаються вкрай рідко. Тому лікування зазвичай проводиться вдома після огляду лікаря. Дуже важливу роль відіграє адекватна гідратація малюка — чим менше дитина, тим тяжче вона може переносити зневоднення. А під час застуди нестача рідини значно збільшує ризик ускладнень. Тому батькам треба пропонувати маляті пити якомога частіше.
Діти раннього віку при тонзиліті схильні надовго відмовлятися від їжі, адже бояться, що їм буде боляче. Батькам варто використовувати знеболювальні ліки, та пропонувати дітлахам м'яку, поживну їжу, наприклад, пюре, банани чи пудинги.

Тонзиліт у дитини 3 роки, а також у малюків від двох років вже можна лікувати за допомогою крапель Імупрет®. Цей препарат від бренду Біонорика СЕ (Німеччина) був створений саме для терапії хворого горла. В його основі — екстракти семи лікарських трав, які допомагають:

  • прискорити нормалізацію температури;
  • швидше прибрати біль у горлі;
  • покращити загальне самопочуття;
  • запобігати поширенню запального процесу;
  • знизити ризик ускладнень.

Імупрет® діє на кожній стадії тонзиліту, проте у разі використання його відразу після появи перших симптомів, позитивного ефекту можна досягти швидше.

Лікування тонзиліту у дітей шкільного віку (6-12 років)

У дітей такого віку значно підвищується ризик бактеріального тонзиліту, тому навіть за наявності у хворого проявів вірусної інфекції (нежитю, кашлю) при появі проявів ангіни варто зробити тест для виключення стрептококової інфекції та оцінки необхідності призначення антибіотиків.

Також у молодшому шкільному віці зростає ризик виникнення хронічних хвороб, для зменшення ризику такого розвитку подій необхідно скрупульозно слідувати всім призначенням лікаря. Хронічний тонзиліт у дитини 9 років зазвичай стає показанням до тонзилектомії — видалення мигдалин.

Для успішного лікування гострого запалення мигдалин та профілактики рецидивів хронічної інфекції у школярів вже можуть використовуватися полоскання антисептичними розчинами та вживання таблеток Імупрет®. Таблетки діють абсолютно таким же чином, як і краплі:

  • прискорюють знищення збудників інфекції;
  • запобігають поширенню запалення;
  • активують роботу місцевого імунітету.

Завдяки цьому придушуються прояви хвороби, зменшується температура та запалення — тонзиліт минає швидше. Препарат знижує ризик ускладнень хвороби.

Підлітковий вік (13-18 років) та особливості лікування

Тонзиліт у підлітків зазвичай виникає рідше, ніж у школярів молодшого віку та рідше має бактеріальну природу. Проте з огляду на особливості підліткового періоду така хвороба потребує постійного контролю від батьків, адже підлітки схильні пропускати прийом ліків, відмовлятися від певних препаратів, вживати некорисну їжу чи напої, а також не говорити всієї правди про своє самопочуття, аби скоріше повернутися до звичного ритму життя. Тому тонзиліт у підлітка потребує:

  • контролю споживання рідини;
  • обмеження доступу до шкідливих продуктів;
  • контролю температури та ступеня запалення мигдалин;
  • контролю за вживанням ліків.

Таблетки Імупрет® не мають специфічного смаку, тому більшість дітей вживає їх без скарг. Такий засіб дійсно здатен пришвидшити одужання та запобігти ускладненням, що може бути дуже важливим для тінейджерів. Якщо ж виник хронічний тонзиліт у підлітка, Імупрет® допоможе тримати хворобу під контролем та знизить ризик рецидивів. Проте лікування хронічного запалення має обов'язково відбуватися під пильним контролем лікаря.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Klaus Stelter. Tonsillitis and sore throat in children. GMS Curr Top Otorhinolaryngol Head Neck Surg. 2014; 13: Doc07
2Laura Norton and Angela Myers. The treatment of streptococcal tonsillitis/pharyngitis in young children. World J Otorhinolaryngol Head Neck Surg. 2021 Jul; 7(3): 161–165.
3ТОНЗИЛІТ. КЛІНІЧНА НАСТАНОВА, ЗАСНОВАНА НА ДОКАЗАХ. МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО ДЕРЖАВНИЙ ЕКСПЕРТНИЙ ЦЕНТР МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ ІМЕНІ П.Л.ШУПИКА УКРАЇНСЬКЕ НАУКОВЕ МЕДИЧНЕ ТОВАРИСТВО ЛІКАРІВ ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГІВ УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ СІМЕЙНОЇ МЕДИЦИНИ

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я