hero banner children

Лікування фарингіту в дітей

Діти часто хворіють на фарингіт, але наскільки — сказати складно. Як правило, такий процес виникає в них на тлі ГРВІ, але може бути спричинений і бактеріями. Протікає хвороба в дітей зі своїми особливостями, а головне завдання в лікуванні — не зашкодити дитині. Чи не призначати йому марні антибіотики й не дати захворюванню перейти в хронічну форму.

Що таке фарингіт у дитячому віці

З погляду анатомії, горло формується із трьох відділів. Верхній, пов’язаний із носовими ходами — носоглотка, середній — ротоглотка, і нижній — гортаноглотка. У дітей найчастіше уражається верхній відділ, носоглотка. Так що майже завжди в дитячому віці фарингіт — це назофарингіт.

Пояснюється така особливість тим, що збудниками ГРВІ найчастіше стають риновіруси, аденовіруси та коронавіруси. Збудники проникають через носові ходи та практично відразу досягають горла. Вони долають захисні пептиди на поверхні дихальних шляхів та спричиняють запалення слизової оболонки горла, а також її лімфоїдної тканини. Тобто фарингіт.

Фактори ризику захворювання на фарингіт у дітей:

  • короткі та вузькі дихальні шляхи, що сприяє швидкому їх розмноженню при контакті зі збудниками;
  • перебування в тісних колективах (дитячий садок, школа);
  • батьки, що палять вдома;
  • пересушене повітря в кімнаті, у шкільному класі;
  • незрілі поняття про гігієну, у тому числі — кашлю, чхання, що допомагає збудникам ГРВІ та фарингіту ширше поширюватися;
  • імунна система часто буває ослаблена гіподинамією, нераціональним харчуванням.

Та й у принципі, дитячий вік — це сам по собі є фактором ризику, адже в цей період імунітет знайомиться з навколишніми інфекціями, дитина ними перехворів.

Крім вірусних респіраторних захворювань, фарингіт нечасто може бути спричинений в дітей стрептококами або грибками. Маленькі діти тягнуть у рот, що може призвести до пошкодження слизової оболонки горла та спричинити травматичний фарингіт. Запалюватиметься горло і при алергічних реакціях.

Найбільш характерним для дітей є таке явище, як ретроназальне затікання. Соплі з носа стікають по задній поверхні горла, дратують її та приносять із собою масу збудників. Так підтримується запальний процес відразу в носі та в горлі (назофарингіт).

Другий момент — закладеність носа. По-перше, тоді діти дихають ротом та пересушують горло. По-друге, батьки використовують судинозвужувальні краплі та спреї, щоб відновити носове дихання, і досить успішно. Але засіб потрапляє також і в горлянку. Під час фарингіту це спричиняє звуження судин, пересушуючи слизову оболонку її та погіршуючи доступ імунних клітин до ділянки запалення. Так підвищується ризик приєднання бактеріальної інфекції та переходу процесу в хронічну форму.

Симптоми

Навіть при класичному перебігу симптоми фарингіту в дитини відрізнятимуться від таких у дорослих людей. Типові прояви гострого запалення горла в дітей такі:

  • скарги на першіння в горлі, у маленьких діток, які не знають мови — занепокоєння при ковтанні;
  • біль у вухах (викликається запаленням лімфоїдної тканини та перекриттям внутрішнього слухового проходу набряком);
  • підвищення температури до субфебрильних (приблизно 37–37,5 градусів);
  • змінюється голос, з’являється гугнявість;
  • кашель зранку (спричинений слизом, що затекло за ніч із носа).

Якщо захворювання спричиняє стрептокок, то симптоми фарингіту дещо інші: температура підвищується до 38 і вище, погіршився загальний стан дитини. Може приєднуватися гучний вологий кашель, як симптом запалення трахеї.

Хронічний фарингіт у дітей протікає без температури, але часто має характер гіпертрофічного (розростання лімфоїдної тканини). Виявляється це гугнявістю без гострих симптомів, почуття грудки в горлі.

Ознаки фарингіту при інших хворобах

Як і у дорослих, запалення горла в дитячому віці буває не окремим захворюванням, а симптомом. Тобто ознаки фарингіту виступають, як прояви інших захворювань. Тому якщо біль у горлі не зменшується за 3–4 дні або супроводжується нетиповими для фарингіту ознаками, потрібно звернутися до лікаря.

Розглянемо найпоширеніші захворювання, які можуть протікати із запаленням горла:

  • гострий тонзиліт (ангіна) та хронічний — біль при ковтанні, збільшені мигдалики, лихоманка;
  • інфекційний мононуклеоз — тривала субфебрильна температура, збільшення аденоїдів та утруднене носове дихання;
  • запалення слизової оболонки рота (стоматит) у дітей, внаслідок незрілості імунітету, буває кандидозним — білий сирний наліт на слизовій оболонці рота, язика, щік;
  • герпес — біль у горлі, що нагадує фарингіт, мовою, слизовою оболонкою рота та щік виникають везикульозні висипання.

Також часті рецидиви ГРВІ з болем у горлі можуть вказувати на недостатність імунної системи. Такий фактор потрібно враховувати, щоб лікування давало стійкий результат і при цьому не зашкодило імунній системі дитини, що дозріває.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Лікування фарингіту

Перше, що потрібно — якнайшвидше прибрати біль у горлі, бо через неї діти можуть відмовлятися пити та їсти, приймати ліки. Для цього застосовуються місцеві способи лікування від фарингіту: спреї та льодяники, пастилки з антисептичним, протизапальним та знеболюючим компонентом.

Якщо в дитини закладено носа (назофарингіт), то замість судинозвужувальних препаратів краще вибрати зволожуючі засоби. Добре допомагає полоскання горла відварами лікарських рослин із протизапальними ефектами. Марганцівку, соду та сіль для полоскань краще не використовувати: ці речовини пересушують слизову оболонку горла, змивають слиз, що захищає від збудників. Страждає місцевий імунітет, зменшується захисний ресурс IgA, IgM.

Маленьким дітям із фарингітом лікування пастилками та полоскання організувати важко. Спреї, як правило, вдається використати. Однак на додаток до стандартного підходу, спрямованого на зняття симптомів, є сенс допомогти імунітету. Застосування фітоімуномодулятора Імупрет® у схемі терапії фарингіту сприяє швидкому зняттю симптомів та прискорює одужання хворих дітей.

Імупрет® містить екстракти семи лікарських рослин, які посилюють функціональні здібності клітин імунної системи без її перевантаження. Препарат зручний: для лікування фарингіту в дітей раннього віку є рідка лікарська форма, краплі. Старшим дітям підійдуть пігулки.

У гострому періоді фарингіту Імупрет® приймається 5–6 разів на день, разом зі стандартною терапією. Компоненти препарату збільшують рівень захисних імуноглобулінів та пептидів у слизовій оболонці горла, покращують здатність імунних клітин знищувати патогенні віруси та бактерії, зменшує надмірне запалення.

Після стихання гострих явищ варто ще тиждень приймати Імупрет® в активному режимі для поповнення збитків, завданих захворюванням. Потім можна продовжити прийом з профілактичною метою — у вікових дозах тричі на день.

Застосовувати всім дітям із фарингітом горла лікування за допомогою антибіотиків недоцільно. Антибактеріальні препарати потрібні лише тоді, коли є ознаки бактеріальної інфекції: хвороба триває довше 5–7 днів, з’явилася гарячка, погіршилося самопочуття. При можливості — зробити тест на антигени стрептококів, мазок зіву та уточнити спектр збудників. За результатами вже вирішувати, чи додавати антибіотики.

Діагностика

Виявити захворювання для ЛОР лікаря чи досвідченої мами неважко. Грунтується діагностика фарингіту на характерних симптомах, описаних вище: біль у горлі, першіння тощо.

Проте дитину все ж таки варто показати лікарю. Лікар огляне пацієнта, оцінить тяжкість захворювання. І, що не менш важливо, переконається в діагнозі. Адже під маскою запалення горла може ховатися інша патологія. Уточнює наявність справжнього фарингіту у дитини діагностика інструментальна — огляд верхніх дихальних шляхів мініатюрним приладом, назофарингоскопом. Результати діагностики допомагають з’ясувати  перебіг захворювання, тип фарингіту й динаміку процесу у відповідь на лікування.

Профілактика

Дитину не вдасться повністю ізолювати від мікроорганізмів. Але можна зменшити вплив факторів ризику, і це буде гарною профілактикою фарингіту:

  • не куріть дома, а краще киньте взагалі;
  • підтримуйте в приміщенні з дитиною помірну вологість;
  • лікуйте розлади травлення, лікуйте мигдалики та гайморити;
  • проводьте гартування (тільки не тоді, коли малюк хворіє).

Можна підтримати імунну систему прийомами профілактичних доз фітоімуномодулятора Імупрет®: у вікових дозах тричі на день, у краплях або таблетках. Препарат виробляється в Німеччині, за технологією фітонірингу, із найсуворішим контролем якості ще на етапі відбору насіння.

Компанія Bionorica SE організувала вирощування лікарських трав в екологічно благополучному регіоні та в однакових умовах для всієї партії лікарської сировини. Це гарантує, що в дозі Имупрет® буде містити однакову та суворо необхідну кількість активних речовин.

Компоненти підібрані так, щоб покращувати функціональні здібності імунітету, але не виснажувати його та не викликати надмірної стимуляції, небезпечної аутоімунними процесами.

Імупрет® можна застосовувати в складі заходів профілактики при хронічному фарингіті.

Щоб уникнути загострень, рекомендується:

  • полоскати горло ізотонічними розчинами після повернення додому із садочка чи школи;
  • не пересушувати верхні дихальні шляхи;
  • своєчасно лікувати захворювання носа та пазух, патологію мигдаликів.

Застосовувати з профілактичною метою антибіотики безглуздо та небезпечно: це може призвести до грубих порушень імунітету, розвитку важких грибкових інфекцій.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Gershon Anne A. Кrugman’s Infections Diseases of Children / Anne A. Gershon, Peter J. Hotex, Samuel L. Katyz. — 11th edit. — 2003. — 820 p.

2Antibiotics for sore throat. / C.B. Del Mar et al. / The Cochrane Database of Systematic Reviews 2004, Issue 2. Art. No.: CD 000023. pub2.

3Лопатин А.С. «Лечение острого и хронического фарингита.»// РМЖ, Том 9 № 16–17, 2001 — с.58–61.

4Інструкція із застосування Імупрет®.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я